BELBIN IN HET KORT

In de zeventiger jaren van de vorige eeuw deed de Britse wetenschapper Meredith Belbin onderzoek naar succesfactoren in het functioneren van teams. Zijn methode, bekend als het Belbin teamrolmodel, is een beproefde en intelligente manier om de verschillende rollen van de deelnemers te leren herkennen, begrijpen en benutten. Belbin onderscheidt 9 teamrollen. Deze rollen beschrijven het gedrag wat wij kunnen herkennen wanneer wij samenwerken met anderen. Lees hier welke teamrollen er zijn en of je jezelf of anderen herkent.

Anne Kien is internationaal geaccrediteerd Belbin teamroltrainer en mag derhalve gebruik maken van alle officiële testmaterialen. Zij werkt o.a. met een online testinstrument waarmee in zeer korte tijd de teamrollen op zowel individueel als teamniveau kunnen worden vastgesteld. Van daaruit kan gewerkt worden aan een betere samenwerking binnen teams, hulp bij sollicitatieprocedures en reorganisaties, probleemoplossing op gebied van communicatie etc.

‘Er zijn vele manieren om naar het functioneren van teams te kijken en nóg meer manieren om individuele kwaliteiten en valkuilen te voorspellen en verklaren. Zelf ben ik als een blok voor Belbins methode gevallen vanwege de heldere rolbeschrijving en de enorme treffendheid. Ineens snapte ik waar mijn tomeloze energie en de onuitputtelijke bron van creatieve ideeën vandaan komen. Het vuur en de wil om te slagen (en de daarmee gemoeide valkuilen) hebben een oorsprong en Belbin biedt een mooie handleiding om hier mee om te gaan. Niet alleen voor mij maar ook voor de mensen met wie ik werk ;-)) De online testmodule met 360 graden feedback mogelijkheid werkt snel en doeltreffend. Ik ben al jaren fan! Ben jij de volgende?’

Share This