Teamrollen in crisistijd

Let’s talk about damage control!

We zijn inmiddels al geruime tijd onderweg met deze pandemie en veel teams lopen vast. Collega’s zien elkaar alleen nog maar online en taken worden, zo goed en kwaad als dat lukt, verdeeld.

Ik wil zeker niet beweren dat Belbin een antwoord is op alle team-problemen maar ben ervan overtuigd dat het hebben van een ​​gemeenschappelijke taal die gebruikt kan worden om verschillen te beschrijven in waarom mensen zich gedragen en reageren zoals ze doen, zéker een positief effect heeft.

Ik wil het dus met je hebben over de verschillende manieren waarop mensen op een crisis reageren. Hieronder vind je wat tips & tricks per teamrol en natuurlijk heeft een ieder van ons verschillende sterke punten van de teamrollen die het gedrag nuanceren.

Dus pak jouw teamrolanalyse er maar bij en doe er je voordeel mee! Geen idee welke teamrollen jij scoort? Stuur me dan even een mailtje.

Bron: Belbin UK

Vormer

Vormers gedijen goed in uitdagende situaties. Ze werken goed ​​onder druk en zijn bedreven in het reageren op snel veranderende omstandigheden met daadkrachtig leiderschap. Vormer zal waarschijnlijk onmiddellijk krachtige maatregelen nemen om de dreiging te vernietigen, terwijl andere teamleden nog zoekende zijn. Het risico bestaat dat ze Monitor negeren wiens zorgvuldige analyse de responstijd vertraagt.

Voorzitter

Voorzitter neemt de gebeurtenissen in zich op en concentreert zich op vooruitgang en het herstellen van de controle. Omdat ze zich bewust zijn van prioriteiten, zijn ze een goede barometer om te bepalen of de inspanningen en talenten van het team op de juiste manier worden gebruikt. Met een sterke voorzitter aan het roer, weet iedereen wat hij moet doen. Het is echter niet allemaal even simpel. Voorzitters zullen waarschijnlijk voor uitdagingen komen te staan ​​om consensus te bereiken en ervoor te zorgen dat alle stemmen worden gehoord, terwijl ze tegelijkertijd de vaart erin houden.

Bedrijfsman

Bedrijfsmannen worstelen waarschijnlijk het meest met veranderende gebeurtenissen die plannen verstoren en de efficiëntie in gevaar brengen. Als praktische en betrouwbare individuen zijn ze echter ook van onschatbare waarde bij het opleggen van orde in de daaropvolgende chaos.

Om overgangen beter beheersbaar voor hen te maken, laat je ze buiten de ideeënfase en neem je ze alleen op in de fase van het formuleren van plannen om verder te gaan.

Brononderzoeker

Brononderzoekers reageren ook goed op snel bewegende gebeurtenissen. Ze weten als eerste wat er speelt dus het kan cruciaal zijn bij het verkrijgen van de meest actuele informatie die het bedrijf nodig heeft. Ze zijn goed in het onderhouden van de zakelijke relaties en essentieel bij het zoeken naar nieuwe kansen, zoals het online opnemen van persoonlijke aanbiedingen. Als enthousiaste individuen hebben Brononderzoekers de neiging om optimistisch te blijven maar kunnen ook worstelen met isolement of als ze worden omringd door mensen wiens reactie pessimistischer is.

Groepswerker

Groepswerkers bevinden zich meestal in het hart van een crisis, bieden hulp en zorgen ervoor dat anderen krijgen wat ze nodig hebben. Ze worstelen echter met de verantwoordelijkheid om moeilijke beslissingen te nemen, dus het is het beste als dat soort werk door anderen in het team kan worden uitgevoerd.

Ze vinden het misschien ook moeilijk om op fysieke afstand van de rest van het team te opereren, omdat ze het sociale element van teamwork meer zullen missen dan andere rollen. Houd dus extra vinger aan de pols en vraag regelmatig hoe het ze vergaat.

Specialist

Specialisten reageren meestal door zoveel mogelijk te leren over de situatie in kwestie. Dit kan anderen frustreren die onmiddellijk actie willen ondernemen. De Specialist zal er voor willen zorgen dat expertise de kern vormt van elke oplossing. In een crisis lijkt hun neiging om informatie te verzamelen misschien gevoelloos of zelfs griezelig voor anderen, maar het wordt over het algemeen beheerst door het idee dat kennis macht is als het gaat om het aanpakken van problemen. De sleutel om het beste uit de specialist te halen, ligt in het vermogen om zijn belangrijkste punten eruit te halen.

Plant

Wanneer Planten voor een bakstenen muur staan, willen ze om de hoek denken en fantasierijke oplossingen voor problemen bieden. Hun enorme waarde ligt in het lateraal denken en het komen met oplossingen die niemand anders heeft overwogen. Dit werkt echter alleen als de Plant gefocust is, het probleem in kwestie en of de voorgestelde oplossing uitvoerbaar is en tijdig wordt geleverd.

Ervoor zorgen dat deze parameters stevig op hun plaats zijn, is de verantwoordelijkheid van de rest van het team – laat het niet aan de Plant over!

Monitor

Monitor heeft een belangrijke stem in een crisis, omdat hij zorgvuldig nadenkt en analyseert voordat hij een besluit aankondigt, waarbij hij rekening houdt met alle mogelijke gevolgen. In tegenstelling tot andere teamrollen laten ze zich niet leiden door emotionele overwegingen. Een crisis veroorzaakt vaak tijdsdruk en laat dat nou nét de grootste vijand van de Monitor zijn. Dat gegeven manifesteert zich waarschijnlijk als pessimisme. Dit is een manier om zichzelf te beschermen tegen de kans op het maken van strategische fouten.

Zorgdrager

Zorgdragers kunnen moeite hebben als veranderingen moeten worden doorgevoerd, omdat ze onder enorme druk zullen staan ​​om ervoor te zorgen dat de details kloppen. Als gevolg hiervan hebben ze waarschijnlijk het meest last van angstgevoelens en kunnen ze hierop reageren door een zwaardere werkdruk op zich te nemen en alle uren werken om hun verplichtingen na te komen.

Zorgdragers hebben een zorgvuldig beheer nodig om ervoor te zorgen dat ze deadlines kunnen halen zonder dat dat ten koste van hezelf gaat.

Share This